endodontie2

Endodonția tratează afecțiunile pulpei dentare și a parodonțiului apical.

Inflamația pulpei dentare este o reacție locală de apărare a organismului și este de obicei reversibilă. Tratamentul endodontic constă în eliminarea pulpei înfectate (nervului), dezinfectarea (tratarea) canalelor radiculare și sigilarea (obturația de canal) acestora față de mediul bucal, cu materiale biocompatibile.

Cauzele infectării/ inflamării pulpei dentare:

  • Carii dentare netratate la timp
  • Variații foarte bruște de temperatură
  • Fracturi ale dinților
  • Tratarea necorespunzătoare a cariilor dentare (fără a proteja pulpa dentară)
  • Lucrări protetice incorect adaptate pacientului

Tratamentul endodontic se realizează sub anestezie locală, astfel fiind o manoperă nedureroasă pentru pacient. După finalizarea tratamentului endodontic, dintele va fi acoperit cu o obturație (plombă) sau cu o coroană protetică. (vezi Odontologia și Protetica dentară).

Inflamația parodonțiului apical apare în urma infectării pulpei dentare sau a traumatismelor generate de tratamentul endodontic incorect efectuat. Tratamentul parodontitelor apicale este asemănător celui endodontic, necesitând însă mai multe ședințe de tratament.

Infecțiile de natură endodontică netratate corespunzător sau la timp, se pot extinde până la nivelul osului, exteriorizându-se la suprafața gingiei, producând un abces apical purulent.endo2

Tratamentul endodontic presupune și realizarea de radiografii dentare inițiale (pentru a vedea numărul rădăcinilor, morfologia acestora etc.), radiografii finale (verificarea corectitudinii obturației de canal) și radiografii de control (pentru verificarea vindecării afecțiunilor apicale).